بهبود کیفیت آموزشی
اداره آموزش و پرورش ناحیه 3 استان اصفهان

 

ارتقا کیفیت آموزشی در مدارس
بدون تردید فلسفه وجودی مدارس  و دانشگاهها تربیت انسان های فکور ، منتقد،پایبند به ارزش های انسانی و دینی،وطن دوست ،متعهد،خلاق ،دارای پشتکار،صادق،شهروند قانون گرا و.........می باشد.حال اگر فعالیت های مدرسه ای  یا به به طور کلی نظام آموزشی کشور چنان بود که این خصلت ها در دانش آموزان به وجود آمد  قطعا آن مدرسه( یا نظام آموزشی  )در دستیابی به کیفیت موفق عمل کرده است. البته تاکید می شود این ویژیگی هایی که به آن ها اشاره شد برمی گردد به کیفیت برونداد .بدیهی است که اگر ورودی های مدرسه (دانش آموزان ،نیروی انسانی ،منابع مالی و...)و هم چنین فرایندها(روش تدریس،مدیریت کلاس درس ،شرکت فعال دانش آموزان ، اولیاء آنان و معلمان در تصمیم گیری های مدرسه و.....) تحت کنترل قرار گیرند،به تبع آن کیفیت آموزشی اتفاق می افتد.البته در نظام های آموزشی به شدت متمرکز نظیر ایران  تاثیر گذاری روی بخش قابل توجهی از عواملاز توان مدیران  مدارس خارج است.با این وجود این سوال اساسی مطرح است که  به رغم شرایط  مو جودچگونه می توان کیفیت نظام آموزش را ارتقا بخشید ؟.
برای پاسخ به این سوال بایستی درک درستی از کیفیت در مدرسه داشت:
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی (١٣٧۴) کیفیت را این گونه تعریف نموده است" کیفیت عبارت است از مجموع ویژگی ها و خصوصیات یک  فراورده یا یک خدمت که نما یا نگر توانایی آن در بر آوردن خواسته ها ی بیان شده ویا اشاره شده باشد"
شبکه بین المللی نهاد های تعیین کیفیت در آموزش عالی کیفیت را این گونه تعریف نموده است: کیفیت نظام آموزشی عبارت است از میزان تطابق وضعیت موجود با یکی از حالت های زیر:
الف-استاندارد ها (معیار های) از قبل تعیین شده
ب-  رسالت ،هدف و انتظارات
بر حسب این تعریف کیفیت نظام آموزشی را می توان بر مبنای هر یک از عناصر (عوامل تشکیل دهنده )نظام آموزشی ارزیابی کرد.
در این بخش نگارنده به کمک  منابع موجود و هم چنین تجارب چندین ساله به موضوع کیفیت در مدارس از جنبه های مختلف  می پر دازد.
مدرسه خود یک خرده نظام آموزشی(یا خرده سیستم) است بنا بر این یک درون داد ،فرایند ،محصول  و برون داد دارد.حال با توجه به این عوامل بایستی کیفیت  را تعریف نماییم.
(١)کیفیت دروندادها:یعنی میزان تطابق ورودی های مدرسه (ویژگی دانش آموزان،توانایی معلمان ، منابع مالی و....)با استانداردها  و یا اهداف از قبل تعیین شده،
(٢)کیفیت فرایند :عبارت است از میزان تطابق فرایند های مدرسه(روش تدریس معلمان ،مدیریت کلاس درس،اجرای مقررات آموزشی و پرورشی و.....) با استاندارد ها و انتظارات از پیش تعیین شده،
(٣)کیفیت محصول:یعنی میزان بر آو رده شدن انتظارات و دستیابی به استان دارد ها در زمینه برونداد های واسطه ای مدرسه نظیر نتایج امتحانات نیمسال تحصیلی ،ارتقا از یک پایه به پایه بالاتر ،میزان قبولی دانش آموزان ،میانگین نمرات دانش آموزان و....
(۴)کیفیت برونداد :عبارت است از اینکه نتایج و عملکرد نهایی مدرسه که همان فارغ التحصیلان یا خروجی های مدرسه  هستندبا استانداردها و انتظارات از پیش تعیین شده مطابقت دارند .به عبارت دیگر تغییرنگرش ،بینش ،دانش و مهارت های آن دسته از دانش آموزانی که مدرسه مدعی تربیت آنها درچند سال شده است مطابق با انتظارات و اهداف از پیش تعیین شده باشد



تاریخ: 13 / 4برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان


با نگاهی به مدارس و توجه بیشتر به روش عمل آنها خواهید دید که با وجود تفاوت های بسیار اندک در ساختار و شکل مدارس و نیز یکسان بودن مواد و کتب درسی، تفاوتهای زیادی بین مدارس و سطح درسی دانش آموزان آنها مشاهده می شود. پس با اندکی تامل می توان فهمید عاملی دیگر وجود دارد که موجب می شود سطح درسی، حال و هوای مدرسه و روابط فردی در این مراکز آموزشی متفاوت شود. در سالهای اخیر، تحقیقاتی انجام شده است که تاثیر برخی ابعاد غیر درسی را بر رشد جنبه های آموزشی و شخصیتی دانش آموزان اثبات کرده است. اموری همچون رابطه بین فردی دانش آموزان، رابطه میان آنها ومعلمان و مدیران، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و بسیاری از مسائل دیگر بر تحصیل و پیشرفت دانش آموزان تاثیر بسزایی دارند. بی تردید مدیران و معلمان بیش از هر عامل دیگر در به وجود آوردن جو سالم و مناسب در محیط مدرسه و کلاس درس موثرند و رشد همه جانبه شخصیت دانش آموزان وابسته به جو سازمانی مدرسه است

 

روي ادامه مطلب كليك كنيد .



ادامه مطلب...
تاریخ: 16 / 3برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

کوئیز زیر از چهار سؤال تشکیل شده که به شما خواهد گفت آیا برای این که یک مدیر حرفه‌ای باشید، شایستگی لازم را دارید یا نه؟
سؤال‌ها مشکل نیستند.
در مورد هر سؤال اول سعی کنید خودتان پاسخ بدهید و بعد پاسخ را بخوانید تا ببینید درست جواب داده‌اید یا خیر.

1- از شما خواسته شده یک زرافه را در یخچال قرار دهید. چطور این کار را انجام می‌دهید؟
.
.
.
.
.
.

پاسخ:
درب یخچال را باز می‌کنیم. زرافه را داخل یخچال می‌گذاریم و سپس درب آن را می‌بندیم.
هدف از این سؤال این است که مشخص شود آیا شما از آن دسته افرادی هستید که تمایل دارند مسائل ساده را خیلی پیچیده ببینند یا خیر!

2- حال از شما خواسته شده یک فیل را در یخچال قرار دهید. چه می‌کنید؟
.
.
.
.
.
.
.

پاسخ:
آیا پاسخ شما این است که درب یخچال را باز می‌کنیم و فیل را در یخچال می‌گذاریم و درب آن را می‌بندیم؟
نه! این درست نیست!
پاسخ صحیح این است که درب یخچال را باز می‌کنیم.
زرافه را از یخچال خارج می‌کنیم. فیل را در یخچال می‌گذاریم و درب آن را می‌بندیم.
هدف این سؤال برای این است که مشخص شود آیا شما به نتایج کار های قبلی خود و تأثیر آن برتصمیم گیری‌های بعدی‌تان فکر می‌کنید یا خیر.

3- شیرشاه یک کنفرانس برای حیوانات جنگل ترتیب داده است که به جز یک حیوان، همگی حیوانات در آن حضور دارند. آن یک حیوان غایب کیست؟
.
.
.
.
.
.
.

پاسخ:‌
یادتان رفته که فیل الان در یخچال است؟
پس حیوان غایب این جلسه باید فیل باشد!
هدف از این سؤال این است که حافظه شما در به خاطر سپردن اطلاعات سنجیده شود.

اگر تا این جا به سؤالات پاسخ درست نداده‌اید نگران نباشید، هنوز یک سؤال دیگر مانده است.

4- باید از یک رودخانه عبور کنید که محل سکونت کروکودیل هاست. شما قایق ندارید. چه می‌کنید؟
.
.
.
.
.
.
.

پاسخ:
خیلی ساده است! به داخل رودخانه پریده و با شنا کردن از آن عبور می کنید.
کروکودیل‌ها؟ آنها الان در جلسه‌ای هستند که شیرشاه ترتیب داده!
هدف از این سؤال این است که مشخص شود آیا از اشتباه‌های قبلی خود درس می‌گیرید که دوباره آن ها را تکرار نکنید یا خیر




تاریخ: 4 / 3برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

طنزيه که بدجوری آدم رو به فکر فرو میبره، نميدونم اسمش حکمته يا عدالت يا هر دو؟

 ملانصرالدین و عدالت خدا
می خوام واستون یه حکایت تعریف کنم.
می گن زمانای قدیم یه روز 3 تا پسر بچه میرن پیش ملا نصرالدین میگن ما 10 تا گردو داریم میشه اینارو با عدالت بین ما تقسیم کنی؟
ملا می گه با عدالت آسمونی یا عدالت زمینی؟
بچه ها میگن خوب عدالت آسمونی بهتره با عدالت آسمونی تقسیم کن.
ملا 8 تا گردو می ده به اولی 2 تا می ده به دومی دو پس گردنی محکم هم می زنه یه سومی
بچه ها شاکی میشن می گن این چه عدالتیه ملا؟
ملا می گه خدا هم نعمتاشو بین بنده هاش همینجوری تقسیم کرده



تاریخ: 9 / 1برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

فرآیند ارزشیابی مستلزم پشت سرگذاشتن دوگام اساسی اندازه گیری و سنجش است. اندازه گیری در هر زمینه، معمولاً به جمع آوری اطلاعات درباره یك صفت یا خصیصه معینی كه در هر شئ، یا پدیده وجود دارد، گفته می شود. این اطلاعات به منظور پیش بینی، داوری و تصمیم گیری در مورد فرد، شئ یا پدیده مورد نظر به كار می رود. به عنوان مثال اندازه گیری اندازه های بدنی یك فرد، می تواند به ما كمك كند كه كفش و لباس مناسب برای وی تهیه كنیم، یا اندازه گیری میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دروس مختلف، ما را در راهنمایی تحصیلی وی در رشته های خاص یاری خواهد بخشید. براین اساس، نتایج اندازه گیری همواره منجر به توصیف پدیده مورد اندازه گیری می شود و تفسیر این نتایج نیز در بیشتر موارد برای ما امكان نوعی پیش بینی را فراهم می آورد.

گاهی ممكن است اطلاعات مربوط به صفاتی را كه در اشیاء، افراد یا پدیده های شبیه به هم وجود دارد، با یكدیگر مقایسه كنیم و آنها را از نظر صفت یا خصیصه مشترك با یكدیگر مقایسه و بسنجیم. مثلاً هنگامی كه از جنس، رنگ و قیمت چند جفت كفش اطلاع داشته باشیم، می توانیم آنها را به راحتی با یكدیگر مقایسه كرده و در مورد انتخاب یكی از آنها برای خودمان، تصمیم گیری كنیم. همچنین هنگامی كه نمرات پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مان را در یك درس معینی در اختیار داشته باشیم، می توانیم آنها را با یكدیگر مقایسه و سنجش كنیم و سپس برای ورود آنها به یك مسابقه علمی تصمیم بگیریم. به طور كلی در جریان اندازه گیری و سنجش باید مراحل زیر را طی كرد:

1- تعریف صفت یا خصیصه مورد اندازه گیری

در این مرحله باید مشخص كرد كه چه صفتی را می خواهیم اندازه گیری كنیم، در مورد یك شئ مواردی مانند وزن، رنگ، جنس، كاربرد و... صفاتی هستند كه به آسانی می توان آنها را تعریف كرد. در مورد دانش آموزان، قد، وزن، هوش، میزان یادگیری در دروس گوناگون، صفاتی هستند كه باید تعریف شوند.

2- تعیین یا ساختن ابزار اندازه گیری

با توجه به صفت مورد اندازه گیری تصمیم می گیریم كه از چه ابزار یا وسیله ای برای اندازه گیری آن استفاده كنیم. برای اندازه گیری وزن معمولاً از وسایل توزین مانند ترازو و برای اندازه گیری میزان پیشرفت تحصیلی فراگیران از ابزارهایی مانند مشاهده، مصاحبه (سؤالات شفاهی)، پرسش نامه (سؤالات كتبی) و... استفاده می كنیم. برخی از ابزارهای اندازه گیری مانند ترازو یا آزمونهای اندازه گیری هوش و استعداد از قبل ساخته شده اند و ما تنها باید آنها را برای انجام عمل اندازه گیری انتخاب كنیم، اما گاهی نیاز است كه ابزارهایی را خودمان طرح ریزی نموده و بسازیم. به طور مثال معلمان، بسیاری از پرسشهای امتحانی را خودشان می سازند و به كار می برند. انواع پرسشهای كتبی از نوع آزمونهای عینی و انشایی، نمونه هایی از ابزارهای اندازه گیری معلم ساخته است.

3- انتخاب یا ساختن مقیاس اندازه گیری

بسیاری از مقیاسهای اندازه گیری از قبل تعیین شده است، مانند واحد متریك برای اندازه گیری طول و واحد كیلوگرم و گرم برای اندازه گیری وزن. در نظام ارزشیابی پیشرفت تحصیلی كشور ما، از مقیاس فاصله ای (نمره صفر تا بیست) برای اندازه گیری و سنجش یادگیری های دانش آموزان استفاده می شود. گاه ممكن است معلم خودش مقیاس تازه ای را برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در یك درس خاص وضع كند.

 4- انجام عمل اندازه گیری

عمل اندازه گیری هنگامی صورت می گیرد كه ما به مقادیری از یك صفت یا خصیصه كه در یك فرد، یك شئ، یا یك پدیده وجود دارد، براساس قواعد معینی، عدد یا كمیت می دهیم. به عبارت دیگر عمل اندازه گیری، یعنی كمی ساختن صفات یا خصوصیات در جریان ارزشیابی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، هنگامی كه معلم در حال تصحیح اوراق امتحانی یا مشاهده و بررسی رفتار دانش آموزان است و به ازای عملكرد آنها یا تغییراتی كه در رفتار و اعمال آنها مشاهده می كند، به آنان نمره می دهد، عمل اندازه گیری صورت می گیرد. در این مرحله است كه معلم باید دقت لازم را به كار بگیرد تا اندازه گیری با كمترین خطا انجام شود.

5- سنجش و ارزشیابی

نتایج عمل اندازه گیری، داده ها یا نمراتی است كه تنها به مقدار یك صفت یا خصیصه در یك فرد یا شئ یا پدیده اشاره می كند، اما اگر مجموعه ای از این داده ها را با یكدیگر مقایسه و سنجش نموده و آن گاه براساس یك معیار مشخص درباره آنها به قضاوت و داوری بپردازیم، می گوییم كه عمل سنجش و ارزشیابی انجام داده‏ایم.به عنوان مثال اگر نمرات ریاضی دانش آموزان را در یك كلاس با معیار میانگین (معدل كلاس) بسنجیم و در مورد پیشرفت تحصیلی هر یك از دانش آموزان (از مقایسه نمره او با میانگین) به قضاوت و داوری بپردازیم، می گوییم كه عمل ارزشیابی انجام داده ایم.




تاریخ: 8 / 1برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

یك معلم حرفه ای در جریان تدریس خود، بدون توجه به این كه چه می آموزد و به كه می آموزد، چنانچه بخواهد كار خود را به شیوه ای علمی و دقیق پیش ببرد، نیازمند آن است كه در طراحی برنامه تدریس خود، مراحل اساسی زیر را پشت سر گذارد:

الف- تعیین هدفهای آموزشی و پرورشی

در این مرحله، معلم از خود سؤال می كند كه قرار است چه تغییرات مطلوبی را در دانستنی ها، مهارتها و نگرشهای دانش آموزان خود بوجود آورد. او در این مرحله موظف است تا هدفهای مورد نظر را براساس انتظاراتی كه در پایان درس از فراگیران خود دارد، بیان كند.

 ب- تعیین رفتار ورودی و انجام ارزشیابی تشخیصی

همه معلمان قبل از شروع تدریس از خود سؤال می كنند كه آیا دانش آموزان برای یادگیری درس جدید از آمادگی های لازم برخوردارند؟ آیا آنان پیش دانسته های لازم را برای دریافت این درس دارا هستند.برای پاسخگویی به این پرسشها و تعیین رفتار ورودی دانش آموزان، معلم ناچار است به نوعی ارزشیابی تشخیصی دست بزند تا بتواند ضمن آگاهی از تواناییهای دانش آموزان، نقطه شروع تدریس خود را معین كند و از دانسته های فراگیران آغاز كند و به مرور مطالب جدید را به آنها آموزش دهد.

 ج- انتخاب روش تدریس مناسب و ارائه آن در كلاس درس

پس از انجام ارزشیابی تشخیصی، معلم با توجه به ماهیت درس خود و هدفهای آن و اصولی كه بر فرآیند یادگیری حاكم است، روشی را برای تدریس خود برمی گزیند. امروزه معمولاً با توجه به یافته های روانشناسی پرورشی توصیه می شود كه معلمان از الگوها و روشهایی برای تدریس استفاده كنند كه در آنها بر فعالیت یادگیرنده در جریان یادگیری، انجام فعالیتهای گروهی و یادگیری مشاركتی، واداشتن دانش آموزان به تفكر و حل مسأله و دستیابی به مهارتهای فرآیند و فراشناختی تأكید بیشتری می شود. بر همین اساس به معلمان سفارش می شود كه از روشهای سنتی و قالبی كه عملاً دانش آموزان را به حفظ انبوهی از حقایق و اصول مسلم وادار می سازد اجتناب كنند.

 د- ارزشیابی مرحله ای یا تكوینی

در جریان ارائه درس و انجام فعالیتهای یاددهی- یادگیری و تعامل میان معلم و دانش آموزان و دانش آموزان با یكدیگر و با محیطی كه آنها در آن قرار دارند، معلم به عنوان كسی كه نقش راهنمایی دانش آموزان را به عهده دارد و می كوشد تا با توجه به هدفهای آموزشی و پرورشی درس مورد نظر به جهت دهی و سازمان دهی فعالیتها و تجارب یادگیری دانش آموزان بپردازد. در این مسیر همواره این نگرانی وجود دارد كه آیا یادگیری در حال اتفاق افتادن است؟ آیا حواس و ذهن دانش آموزان با موضوع یادگیری درگیر شده است؟ آیا شاگردان مطالب را می فهمند؟ و... معلم برای این كه بتواند به این پرسشها پاسخ دهد و براساس پاسخ آنها فرآیند یاددهی- یادگیری را درست پیش ببرد، مجبور است در خلال تدریس خود، مرتباً از دانش آموزان تأیید بگیرد كه آیا درس را می فهمند؟ آیا به درس توجه دارند؟ آیا ابهامی در دریافت مطالب ندارند؟ و در بیشتر موارد، با توجه به مطالب ارائه شده، پرسشهای شفاهی را در كلاس طرح كند تا فراگیران به آنها پاسخ دهند یا تكالیف كوچكی را برای آنها در نظر بگیرد كه به سرعت انجام دهند (به عنوان مثال نظرات معلم را خلاصه وجمع بندی نمایند یا مسأله ای در ارتباط با موضوع درس حل كنند یا آزمایشی را دوباره انجام دهند و...) مجموعه فعالیتهایی از این دست، ارزشیابی تكوینی نامیده می شود كه عملاً معلم را در جریان یادگیری شاگردان قرار می دهد و به او كمك می كند تا آگاهانه فرآیند تدریس را در مسیر صحیح خود پیش ببرد.

 هـ- جمع بندی و ارزشیابی مجموعی

همه معلمان با توجه به هدفها و محتوای درس خود در مراحل پایانی تدریس، ضمن جمع بندی و نتیجه گیری كلی از مطالب و فعالیتهایی كه در كلاس و محیط آموزشی و یادگیری عرضه كرده اند، مایلند به این پرسش اساسی پاسخ دهند كه تا چه اندازه دانش آموزان آنها توانسته اند به هدفهای آموزشی و پرورشی درسی دست یابند و اگر برخی از هدفهای درسی تحقق نیافته اند، چه موانع و مشكلاتی بر سر راه یاددهی- یادگیری وجود داشته است؟ آیا این مشكلات ناشی از ضعف معلم در ارائه صحیح درس بوده است؟ آیا دانش آموزان برای یادگیری، كوشش مناسب را انجام نداده اند؟ آیا مطالب و فعالیتهای یادگیری عرضه شده با توانایی و میزان درك و فهم فراگیران هماهنگی نداشته است؟ دستیابی به پاسخ این سؤالات، تنها در سایه اجرای نوعی ارزشیابی مجموعی ممكن خواهد شد. جمع آوری اطلاعات دقیق در مورد یادگیری های دانش آموزان و مجموعه فعالیتهای یاددهی- یادگیری، به معلم كمك خواهد كرد تا مشكلات یادگیری شاگردان و نقایص كار خویش و احیاناً مشكلات مربوط به محتوا و مطالب كتاب درسی و موارد آموزشی و كمك آموزشی و نظایر آن را كشف كند و آنگاه برای اصلاح و بهبود آنها اقدام نماید




تاریخ: 8 / 1برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

ارزشیابی evaluation فرایندی منظم برای تعیین و تشخیص میزان پیشرفت شاگردان در رسیدن به هدفهای آموزشی می‌باشد.

تمام فعالیتهای معلم و شاگرد و تعامل آنها برای این است که یادگیری موثر بوجود آید. یادگیری موثر در اهداف آموزشی که در آغاز تدریس تعیین شد. تجلی یافته است بنابراین تصمیم‌گیری‌ها و تلاشهای یادگیری برای تحقق اهداف مورد است. معلم وظیفه دارد در ضمن تدریس و در پایان آن بطور منظم و نظام‌دار نحوه انجام فعالیتها و آثار نتایج آن را ارزیابی کند تا بتواند با شناخت موانع و محدودیتها و رفع آنها دستیابی به اهداف را تسهیل نماید و به خوبی موقعیت دانش آموز را در فرایند یادگیری بشناسد. اگر به این کار مهم در تدریس توجه نشود فرایند تدریس در جهت رشد دانش آموزان موثر واقع نمی‌شود
.

بر روی ادامه مطلب کلیک کنید .



ادامه مطلب...
تاریخ: 10 / 12برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

به منظور نظام بخشي به فعاليت هاي ارزشيابي و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان وبا توجه به رويكردها ونگرش هاي نوين در تعليم وتربيت ، اصول زير تحت عنوان « اصول حاكم بر ارزشيابي پيشرفت تحصيلي » تعيين مي شود:

 

1- جدايي ناپذيري ارزشيابي از فرايند ياددهي ـ يادگيري
 ارزشيابي دانش آموزان بايد به عنوان بخش جدايي ناپذير فرآيند ياددهي – يادگيري ونه به عنوان نقطه پاياني آن تلقي شود .

2- استفاده از نتايج ارزشيابي در بهبود فرايند ياددهي ـ يادگيري و اصلاح برنامه ها وروشها
هدف غايي ارزشيابي ، اصلاح وبهبود فرآيند ياددهي _ يادگيري است ونتايج ارزشيابي ها بايد در اصلاح برنامه ها وروشها مورد استفاده قرار گيرد.

3- هماهنگي ميان هدف ها، محتوا، روش هاي ياددهي- يادگيري و فرايند ارزشيابي
درارزشيابي بايد تناسب و هماهنگي بين هدف ها، محتوا و روش هاي ياد دهي - يادگيري مربوط به هر درس مورد توجه قرار گيرد.

4- توجه به آمادگي دانش آموزان
در طراحي و اجراي انواع برنامه هاي ارزشيابي بايد به آمادگي هاي جسمي، عقلي، عاطفي و رواني دانش آموزان توجه شود.

5- توجه به رشد همه جانبه دانش آموزان
در ارزشيابي بايد به جنبه هاي مختلف رشد بدني، عقلي، عاطفي، اجتماعي، اخلاقي و حركتي دانش آموزان توجه شود.

6- توجه همه جانبه به دانش ها، نگرش ها و مهارتها
در ارزشيابي، متناسب با محتواي آموزش وپرورش بايد به حيطه دانش ها، نگرش ها و  مهارت هاي دانش آموزان توجه شود.

7- توجه به ارزشيابي دانش آموز از يادگيري هاي خود (خودارزشيابي)
در ارزشيابي بايد شرايطي فراهم شود كه دانش آموز نيز بتواند از يادگيريها و عملكرد هاي خود و ديگر دانش آموزان ارزشيابي كند.

8- ارزشيابي ازفعاليتهاي گروهي
 درنظام ارزشيابي،علاوه برارزشيابي فردي، بايد از فعاليتهاي گروهي نيز ارزشيابي به عمل آيد.

9- توجه به فرآيندهاي فكري منتهي به توليد پاسخ
 درارزشيابي بايد علاوه بر پاسخ نهايي، به فرآيندي كه منجر به توليد پاسخ شده است توجه كرد.

10- «تأكيد بر نوآوري و خلاقيت»
  درارزشيابي بايد با تأكيد بر روش حل مسأله، زمينه رشد و شكوفايي دانش آموزان را فراهم كرد.

11- تنوع روش ها و ابزارهاي اندازه گيري و سنجش پيشرفت تحصيلي
     با توجه به اهداف ،ماهيت ونوع موارد ارزشيابي ، از انواع مختلف روش ها و ابزارهاي ارزشيابي(مانندپرسشهاي شفاهي،آزمون هاي عملي،انواع پرسشهاي عيني و انشايي ، روش هاي مشاهده رفتار، پوشه هاي مجموعه كار ، ارايه مقالات وطرح ها، گزارش مربوط به فعاليت هاي تحقيقاتي، ارزشيابي عملكردي،ارزشيابي مستمر، انواع دست ساخته ها، روش خودسنجي و...) استفاده مي شود.

12- استفاده از انواع ارزشيابي
در فرآيند ياددهي- يادگيري لازم است با توجه به هدف ها، محتوا و روش هاي تدريس از انواع ارزشيابي ها (از قبيل تشخيصي، تكويني، مجموعي، هنجار مرجع، هدف مرجع، دروني، بيروني، ملي و...) استفاده شود.

13- استقلال مدرسه و معلم در فرايند ارزشيابي
در فرايند ارزشيابي بايد استقلال مدرسه و معلم در چارچوب سياستهاي كلي آموزش و پرورش حفظ شود.

14- اصل رعايت قواعد اخلاقي و انساني در ارزشيابي
به موجب اين اصل ، ارزشيابي بايد به گونه اي ساماندهي واجرا شود كه موجب خدشه دار شدن حقوق ،تعاملات انساني ، اعتماد به نفس و سلامت رواني دانش آموز يا معلم نگردد.

15- اصل توجه به تفاوت هاي فردي
  در انجام ارزشيابي پيشرفت تحصيلي مي بايست به تفاوت هاي فردي دانش آموزان توجه شود .

16- ضرورت هماهنگي در تحقق اصول ارزشيابي
در به كار گيري اصول فوق الذكر بايد ميان سازمان ها، مراكز ، ادارات، واحدها و ساير     بخش هاي مسئول ارزشيابي در مورد روشها ، ابزارها، معيارها  و برنامه هاي اندازه گيري و سنجش پيشرفت تحصيلي دانش آموزان، تعهدو هماهنگي كامل وجود داشته باشد.

 




تاریخ: 23 / 11برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

 

مقدمه

       دوره ی ابتدایی و راهنمایی را میتوان یکی از حساس ترین دوران تحصیلی ویا حتی دوران زندگی نامید در این دوران است که شخصیت اصلی دانش آموز شکل میگیرد.دانش اموز در این دوران  استعداد خارق العاده ای در کسب علم و مهارت دارد و چنانچه  آموزش صحیح در این دوران صورت گیرد میتوان  بسیاری از مشکلات در آینده پیشگیری کرد و آینده ای خوب و روشن را برای فرد،خانواده و جامعه ترسیم کرد.     

   جهان امروز را می توان جهان تجربه و مهارت در کنار محفوظات  نامید و فردی به موفقیت دست میابد که استعداد های خویش را شناخته و ان را از قوه به فعل در اورد.

        واضح و روشن است که سیستم آموزشی کشور ما و بسیازی ازکشور های جهان سیستمی سنتی ,قدیمی و طرح ریزی شده بر مبنای محفوظات است و در اغلب موارد از نکته اصلی که همان پرورش استعداد ها و مهارت ها است فاصله گرفته و نیاز به تحول اساسی دارد با توجه به رهنمون های مقام معظم رهبری و نام گذاری سال جدید با عنوان سال نو آوری و شکوفایی چه بهتر است امسال سال تحولات اساسی در نظام اموزشی کشور ما باشد.

بر روی ادامه مطلب کلیک کنید .



ادامه مطلب...
تاریخ: 21 / 11برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان

 

   ارزشیابی از پیشرفت تحصیلی دانش­ آموزان را متخصصان این امر، فرایند جمع­ آوری اطلاعات از آموخته­ های آنان و قضاوت در مورد حدود آن آموخته­ ها تعریف می ­کنند. به عبارت دیگر، معلم در فرایند ارزشیابی، اطلاعاتی جمع­ آوری    می­کند تا با تفسیر آنها تعیین کند که دانش­ آموز چه دانشی فراگرفته و چه توانایی­هایی کسب کرده است. برعکس تصور بسیاری از معلمان، این فرایند بسیار پیچیده است. در فرایند ارزشیابی هر درس، اطلاعاتی که جمع­ آوری می­شود و ابزار جمع­ آوری آن، باید در جهت هدف­های آموزش آن درس باشد. اصل نهان در فرایند ارزشیابی این است که معلم باید آنچه را که به دانش­ آموز یاد داده است، ارزشیابی کند. بنابراین ارزشیابی هنگامي معتبر است که با هدف­های برنامه­ء آموزشی همخوانی داشته باشد.
 ارزشیابی یک فرایند است و نه فرآورده و می­دانیم هر فرایندی زمان­بر است ولی امتحان­های مرسوم و سنتی چنین نیستند. چون در روش سنتی ارزشیابی، معمولا˝ در مورد آنچه دانش­ آموز از باب محتوا فراگرفته، موفق است، ولی آموزش مهارت­ها مورد ارزیابی قرار نمی­گیرد.
 
بر روی ادامه مطلب کلیک کنید .


ادامه مطلب...
تاریخ: 19 / 11برچسب:,
ارسال توسط حمید صفریان
آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی

<-PollName->

<-PollItems->

آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 21
بازدید ماه : 146
بازدید کل : 175088
تعداد مطالب : 34
تعداد نظرات : 24
تعداد آنلاین : 1

كدهای جاوا وبلاگ